Syndroom van West
 

Inhoud:

 
 

Inleiding:

Het Syndroom van West staat ook bekend als salaamkrampjes of infantiele spasmen. De naam salaamkrampjes is gekomen omdat kindere die een aanval hebben in een keer het hoofd, de armen en heupen buigen. Soms wordt zo'n aanval net als bij gewone epilepsie gevolgd door lachen of huilen. De ontwikkeling van het kind kan verminderen en zelfs verslechteren.

[inhoud]

 
 

Diagnose:

De diagnose kan met behulp van EEG worden gesteld. Men ziet op een EEG dan een speciefiek patroon wat bekend staat als hypsaritmie. Dit is een grillig patroon van hersenactiviteit welke heen en weer lijken te springen over verschillende hersengebieden.

[inhoud]

 
 

Behandeling:

Een aantal vormen van het syndroom van West wordt behandeld met ACHT (adrenocorticotroop hormoon), wat de bijnier stimuleert tot het aanmaken van het bijnierschorshormoon. Daarbij wordt er ook een anti-epilepticum gegeven. Deze kunnen de frequentie van de aanvallen doen verminderen, maar dat is niet altijd het geval.

[inhoud]

 
 

Oorzaken:

In ongeveer 15% van de gevallen kan er geen oorzaak worden gevonden. Bij de meeste kinderen blijkt er meer aan de hand te zijn. Bij hen kunnen de aanvallen een gevolg zijn van een aanlegstoornis van het zenuwstelsel, of van een hersenbeschadiging.

[inhoud]

 
 
 
 
startpagina ---> aanverwante artikelen ---> syndroom van West