Diverse onderwerpen
 
 
 
[startpagina] [lissencephaly] [polymicrogyrie] [neuronale migratie] [verwante onderwerpen]
 
 

Inhoud:

 
 

Etiologie

Etiologie (aetiologie) komt van de Griekse woorden aitia = oorzaak en en logos = leer.

Het betekend dus leer van de oorzaken, en dan vooral met betrekking tot de ziekteleer. Bij veel ziekten kunnen inwendige en uitwendige oorzaken onderscheiden worden. De inwendige factoren bevatten o.a. erfelijke aanleg, aangeboren of verworven dispositie. De uitwendige factoren bevatten fysische, chemische, levende organismen zoals bacteriën, en sociale factoren. Psychische factoren zijn zowel uitwendig als inwendig te beschouwen.

[terug naar inhoud]

 
 

Spasticiteit

Met spasticiteit wordt een toestand beschreven die wordt gekenmerkt door een verhoogde spanning in de spieren als gevolg van een aandoening in de hersenen of het ruggemerg. Deze verhoogde spierspanning neemt vooral toe bij een volle blaas, maar ook bij activiteiten en emoties, maar soms ook in rust. Het uitvoeren van bewegingen wordt bemoeilijkt doordat spieren onderling niet goed samenwerken. Daarom spreekt met ook wel van spastische verlamming. Spasticiteit ontstaat in het algemeen op jonge leeftijd, voor, tijden of na de geboorte. De aandoening kan een gevolg zijn van o.a. een aangeboren hersenafwijking, geboorteletsel, een beroerte of dwarslaesie. Afhankelijk van de oorzaak van de spasticiteit kunnen de spieren na enige tijd geheel slap worden (vaak bij een dwarslaesie) of ze kunnen er voor zorgen dat er dwangstand(en) van ledemaat/ledematen ontstaan.

Bij kinderen met een aangeboren afwijking die op deze site worden beschreven is er vaak nog de mogelijkheid om de ontwikkeling te stimuleren. Hiervoor wordt er dus intensief geoefend met de kinderen om te voorkomen dat de kinderen te stram worden. Het is zelfs met de oefeningen mogelijk om spasticiteit te verminderen. Maar dit kost veel tijd en moeite.

[terug naar inhoud]

 
 
 
 
startpagina ---> verwante onderwerpen ---> diverse onderwerpen